zondag 29 augustus 2010

Decoratieve letters: Book of Kells

In het Trinity College in Dublin ligt het beroemde Book of Kells. Dit boek werd geschreven door Keltische monniken rond het jaar 800. Het geldt als een meesterwerk van de Westerse kalligrafie. Er zijn veel illustraties te bewonderen en vaak werden de hoofdletters of beginletters rijkelijk versierd. Maar er zijn ook kleinere afbeeldingen te bewonderen van bijvoorbeeld initialen. Geen twee afbeeldingen in het boek zijn hetzelfde. De decoraties zijn van hoge kwaliteit en vaak erg complex, sommige zijn alleen met een vergrootglas goed te zien.



500.000 bezoekers per jaar bezoeken de ruimte waar het boek ligt. Regelmatig wordt er een andere pagina tentoongesteld. Ikzelf ben er in 1995 geweest. Het is een hele bijzondere ervaring. Ook de bibliotheek die je daarna instapt (uit de 18e eeuw) is prachtig. Het ruikt er naar oude boeken en de ruimte is overweldigend.


Wil je het boek en de rijk geïllustreerde letters zelf bewonderen, dan zul je naar Dublin moeten gaan. En vergeet dan niet een echte Guinness te drinken in Temple Bar, de uitgaansbuurt van Dublin met barretjes en cafés waar je met een beetje geluk mannen met lange baarden de Dubliners ziet na doen of meisjes op tapschoenen een typische Ierse dans ziet doen.



En dat is bepaald geen monnikenwerk! Proost!

Geen opmerkingen: