donderdag 30 augustus 2012

Toevallige letters: G en E

Er lag al weken een ijzeren dingetje te slingeren in huis. Een dingetje waarvan je niet weet waar het voor diende. Een dingetje waarvan je niet weet waar het ooit onderdeel van was. Een dingetje waarvan je niet weet of het een belangrijk dingetje was. Maar het dingetje was ook een letter. De letter G.



Totdat op een dag iemand weer met zijn vingers aan het dingetje gezeten had en het op deze manier had teruggelegd. Toen was het dingetje een e geworden. 


Jammer dat er geen twee dingetjes in huis waren. Dan waren ze samen een woord. Ge of eG.


Ik heb het dingetje uiteindelijk maar weggegooid. Je kunt namelijk niet elk dingetje bewaren. Ook al zijn het eigenlijk letters. 

woensdag 29 augustus 2012

Muzikale letters: Alphabet st van Prince

Ik was een grote fan van Prince in mijn late tienerjaren. Gek genoeg heb ik de elpees letterlijk grijs gedraaid, maar ben ik er nooit echt aan toe gekomen om vervolgens ook de cd's te kopen. Gevolg is dat ik nu nog maar zelden naar Prince luister.


Des te leuker is het wanneer hij zomaar ergens weer langs komt waaien, tijdens een fragment op de radio of in een clip op een vergeten zender waar ik voorbij zap. Zo zag ik laatst de clip van het nummer Alphabet St en dacht: 'Natuurlijk, hoe letterlijk wil je het hebben. Onthouden dus voor mijn blog!'

Alphabet St staat op het album Lovesexy uit 1988, in Nederland kwam dit nummer op de vijfde plek terecht in de top veertig. Het nummer eindigt met een rap van Cat Glover ('Cat, we want you to rap...'), die ik keer op keer opnieuw opzette om hem feilloos mee te kunnen zingen. Is me trouwens nooit gelukt.




De clip is het meest interessant. In die clip zie je letters op de achtergrond en komen de letters van het alfabet van A tot en met I prominent naar voren ('A B C D E F G I love u'). Het meest spannende aan de clip zijn de verborgen boodschappen. Ergens zie je in een fractie van een seconde de tekst 'Don't buy The Black Album, I'm sorry' staan. The Black Album was het album van Prince dat de opvolger moest zijn van het legendarisch Sign o' the Times, maar werd eerst uitgesteld en later zelfs geannuleerd. Zo'n honderd promotiekopieën zijn niet vernietigd en die werden veelvuldig gekopieerd. Er zijn naar schatting zo'n 200.000 illegaal verkochte exemplaren in omloop. Ik zelf had ook ergens een cassettebandje met The Black Album erop. Tot ik hem uitleende en nooit meer terug zag...



Een ander verborgen boodschap in de clip is de volgende:


Hier draait de tekst: 'H is 4 punks' rond. Op de foto zie je de tekst in spiegelbeeld. Ik heb helaas nergens op internet een bevredigende verklaring gevonden voor deze tekst. Ik ben benieuwd of iemand het me kan vertellen. (29-8: Ja! H staat voor heroïne. Er staat zoiets als 'heroïne is voor tuig' Weer een stukje wijzer geworden!) 

En deze boodschap zit ook in de clip: 


'Heaven is so beautiful'. Prince heeft namelijk een groot geloof in God. 

Om de hele clip te bekijken, klik je hier

Geheime boodschappen of niet, het is en blijft een heerlijk nummer en het bracht mij in een nostalgische bui. Daarnaast heeft het me een prachtig motto voor deze blog gegeven:

'Put the right letters together and make a better day!' 

(Yeah!) 


Oja, in mijn zoektocht naar deze clip, kwam ik ook een clip tegen met de muziek van Alphabet St, maar met andere beelden. Het was een fotoproject op een school, waarbij in en rond de school de letters van het alfabet 'gevonden' moesten worden. Toevallige letters dus. Leuk om te bekijken


maandag 27 augustus 2012

toevallige letters: p

Er lag een springtouw op straat, achtergelaten door een stel meiden op weg naar een volgend spel... 




zaterdag 25 augustus 2012

Varende letters: seinvlaggen

Manlief is dit weekend aan het zeilen. Dat bracht mij op het idee om eens uit te zoeken of er iets te vinden was over zeilen, boten, letters of het alfabet. En ja hoor, ik stuitte al snel op het fenomeen seinvlaggen.





Seinvlaggen omvatten alle letters van het alfabet plus de cijfers. Het werd vroeger gebruikt om de communiceren tussen schepen. Het wordt trouwens sporadisch nog steeds gebruikt, al zijn er nu veel modernere technieken ontwikkeld, zoals radiocommunicatie.

Elke vlag staat voor een letter, maar vaak betekenen de vlaggen (en dus de letters) ook zelf weer iets. Zo wordt de q-vlag (quarantaine) gehesen om aan te tonen dat het schip gezond is.


Men kan ook berichten seinen met speciale combinaties van vlaggen en letters. Dit onderstaande voorbeeld geeft dat goed weer.

bron: wikipedia

Natuurlijk kun je ook gewoon communiceren met de vlaggen, letter voor letter. En als je dan twee keer dezelfde letter moet 'schrijven', dan gebruik je de zgn. vervangingsvlag.


Ik wens zeilboot Rêverie en zijn bemanning dan ook een:



Zet hem op mannen!

vrijdag 24 augustus 2012

Draagbare letters

Amandine Alessandra heeft draagbare letters bedacht. Op deze manier kun je letters maken door slechts je lichaam te bewegen. En als je met meerderen bent, kun je op deze manier dus ook woorden vormen.


Van dichtbij ziet het er zo uit:


Ze heeft er ook een grappige video van gemaakt, deze is hier te zien. 


Nu maar eens kijken wanneer de 'letters' in de winkels te koop zijn. 

donderdag 23 augustus 2012

Spelende letters: schaakbord met letterstukken

Kijk, zo kan het natuurlijk ook:



Dit is een schaakbord waarvan de schaakstukken letters zijn. K voor King, Q voor Queen, et cetera. Geniaal bedacht door Stewart Walker uit Groot-Brittannië.




Dezelfde Stewart Walker bedacht nog een leuk spel met letters: 



Het klassieke schuifspeeltje. 


Volgens mij is de c zo dik omdat hij anders nooit elk hokje zou pakken. ;).




Als ik ooit nog een letterwinkel ga beginnen (zie deze blogpost), dan mogen deze natuurlijk niet ontbreken! 

dinsdag 21 augustus 2012

Toevallige letters: G en T

Hè, ik ben het niet geworden. Winnaar van de wedstrijd 'Toevallige letters' van Meermanno, bedoel ik. Maar ik had het ook niet verwacht. De winnaars hebben prachtige foto's ingestuurd, die letter W in het caviapootje is toch wel mijn favoriet. Kijk anders zelf maar even op de site om de foto's te zien.

Ik zelf had deze foto's ingestuurd:


En deze:



Dit is trouwens een vedermot. Het is familie van de nachtvlinders. Als de vlinder rust zijn zijn vleugels min of meer opgerold en staan ze van zijn lichaam af, waardoor de T-vorm ontstaat. 

Veel plezier bij het bekijken van alle toevallige letters op de site van Meermanno, en voor alle nieuwe toevallige letters, kom je gewoon hier weer langs. 



vrijdag 17 augustus 2012

Exposerende letters: Leestekenen

Op maandag 13 augustus scrollde ik door mijn twitterberichten, las en hier en daar wat. Tot ik op een bericht stuitte van het museum Meermanno in Den Haag. Iets over letters. Daar heb ik natuurlijk een sensor voor, mijn aandacht was meteen getrokken. Ik las snel: tentoonstelling, Joke van Leeuwen, fotowedstrijd 'Toevallige Letters'. Huh? Toevallige letters? Zo noem ik mijn 'gevonden' letters in de natuur, op straat, in een voorwerp, et cetera altijd. Zouden ze hier hetzelfde bedoelen?


Ja. Ze bedoelden hetzelfde. In museum Meermanno is (bijna was) een tentoonstelling ingericht door Joke van Leeuwen 'Leestekenen' met een bijbehorende fotowedstrijd: Heb je ooit ergens een toevallige letter gefotografeerd, stuur hem dan in voor 15 augustus, was de strekking. Nou toevallig heb ik al vele toevallige letters gefotografeerd! Ik heb er direct twee ingestuurd, maar er zaten al heel wat mooie exemplaren bij. Maar belangrijker voor mij was om die tentoonstelling te bezoeken. Hij loopt tot 19 augustus en gaat over het 'hechte samengaan van beeld en tekst.' Er wordt naast het werk van Joke van Leeuwen zelf en de collectie van Meermanno vooral aandacht gegeven aan de letters van het alfabet.


Gisteren, donderdag 16 augustus toog ik met twee zonen en mijn moeder richting Den Haag. Het is een prachtige tentoonstelling in een prachtig gebouw. Ik zou hier wel de hele tekst die Joke van Leeuwen geschreven heeft voor 'Leeslint', het blad van Meermanno willen overschrijven. Hoe haar fascinatie voor letters al op jonge leeftijd begon. Hoe het alfabet voor ons al zo vanzelfsprekend is geworden, maar dat voor kinderen nog helemaal niet zo is. Over ABC-boeken die er in allerlei vormen en maten bestaan, over de oude prachtige miniaturen 'waarop een hoofdletter soms bijna verdwijnt in de rijkdom van een afbeelding', over oude foto's waarop haar vader samen met anderen letters vormen....



Speciaal voor de tentoonstelling heeft Joke van Leeuwen een nieuw beeld-ABC gemaakt, in een mengvorm van tekeningen en collages van oude gravures. Die heb ik uiteraard meteen in postervorm gekocht. En ze heeft een jaar lang allerlei vormen gefotografeerd die onbedoeld op een letter lijken, de 'toevallige letters'. Jammer dat daar geen poster van gemaakt is, het zijn mooie letters geworden, zoals bijvoorbeeld de twee rietstengels die samen met hun weerspiegeling de letter K wordt.

foto: Joke van Leeuwen


Ik heb genoten van de tentoonstelling, mijn achtjarige zoon was vooral gefascineerd door de vele televisies waar Europeanen in hun eigen taal het alfabet opzeggen. Mijn driejarige zoon werd door oma gewezen op zijn eigen letter, die hij al van verre herkent: de P, waar hij verrukt op reageerde. Het mooiste vonden ze trouwens de Lettertuin, onderdeel van Meermanno, die niet tot de tentoonstelling behoort, maar er wel goed op aansluit.



Een aanrader voor de letterliefhebber dus. Jammer dat ik er zo laat achter kwam en dat hij nog maar tot en met a.s. zondag te zien is. Maar mocht je nog tijd hebben, ga er dan zeker even heen!

dinsdag 14 augustus 2012

Informatieve letters: K en R

Vlak bij het station staat dit bord:


Op deze plek kun je mensen afzetten en ophalen. Dat staat er ook: halen en brengen. Maar er staan ook twee grote letters op een K en een R, die staan voor 'Kiss and Ride'. Engels voor 'kus en rijden'. Er is hier een poging gewaagd om dit Engelse begrip hier in Nederland te laten inburgeren. Ik vind dat jammer.

Het begrip is, volgens Wikipedia, in de jaren negentig in Nederland opgedoken als korter en vlotter alternatief voor het Nederlandse ophalen en wegbrengen. Ik begrijp een korter en vlotter begrip handig kan zijn. Ik begrijp niet dat dat Engelse woorden moeten zijn. Ik weet dat er ook een Nederlands alternatief bestaat: 'Zoen en Zoef'. Tja, dat is het natuurlijk ook niet helemaal. Maar wat is er mis met gewoon 'halen en brengen'? Blijkbaar niet echt iets, want dat staat op dit bord er gewoon onder. Nu is het raar dubbelop, zelfs driedubbelop. De letters K en R, worden uitgelegd als Kiss and Ride, wat weer wordt uitgelegd als halen en brengen. Pfff, dat is een beetje doorgeslagen. Onnodig ingewikkeld. Verspilling van bordruimte. Verspilling van geld. We kunnen er wat mij betreft gewoon een grote H en B van maken. Staat voor Haal en Breng, een verkorting van halen en brengen wat weer een verkorting is van ophalen en wegbrengen. Snapt iedereen, toch?

(Of is het eigenlijk brengen en halen? Je brengt eerst voor je wat haalt,dat is logischer. Dan zou het dus een B en een H moeten zijn. BH. O, wacht even....)

maandag 6 augustus 2012

Eetbare letters

Dit is wat ik ga eten vanavond. Uit de tuin van mijn vader.